![]() |
Imatge: alimentació sana |
DILLUNS
|
DIMARTS
|
DIMECRES
|
DIJOUS
|
DIVENDRES
|
DISSABTE
|
DIUMENGE
|
|
DINAR
|
Verdura
Arròs
Carn
Fruita
|
Pasta
Peix blanc
Hortalisses
Postre làctic
|
Llegum
Verdura
Peix blanc
Hortalissa
Fruita
|
Patata
Hortalissa
Carn
Verdura
Fruita
|
Verdura
Arròs
Hortalisses
Ou
Postre làctic
|
Hortalissa
Verdura
Patata
Carn
Fruita
|
Verdura
Arròs
Marisc
Postre casolà
|
SOPAR
|
Llegum
Hortalisses
Peix blau
Postre làctic
|
Verdura
Carn blanca
Pa
Hortalissa
Fruita
|
Hortalisses
Verdura
Pa
Ou
Fruita
|
Verdura
Llegum
Peix
Postre làctic
|
Verdura
Hortalisses
Pa
Formatge
Embotit
Fruita
|
Pasta
Verdura
Peix
Postre làctic
|
Verdura
Hortalisses
Llegum
Ou
Fruita
|
ALGUNS CONSELLS
I RECOMANACIONS
- Una dieta equilibrada ha de ser variada
- És recomanable fer 5 àpats al dia (esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar) perquè és millor menjar menys i més sovint
- Eviteu saltar-vos cap àpat. No és la millor idea si voleu perdre pes
- Esmorzeu sempre, i preferiblement en dues vegades, abans de sortir de casa i a mig matí. És la millor manera de començar bé el dia plens d’energia
- Aliments farinacis (arròs, pasta, pa, patates, cereals): és aconsellable consumir 4-6 racions al dia
- Llegums: es recomana consumir 2-4 racions setmanals
- Verdures i hortalisses: es recomana consumir 2 o més racions al dia, i alternar entre les cuites i les crues
- Fruita: s’aconsella consumir 2-4 racions al dia.
- Peix: es recomana consumir 4-5 racions a la setmana i alternar entre el blau (sardina, seitó, salmó, truita de riu, tonyina, anxova, verat, bonítol, areng...) i el blanc (bacallà, llenguado, rap, gall, lluç, llobarro...)
- Carn: s’aconsella consumir 3-4 racions a la setmana i alternar entre carns blanques (conill, pollastre, gall d’indi, porc...) i vermelles (vedella, bou, xai, cavall...)
- Ous: s’aconsella consumir 3-4 a la setmana
- Làctics (llet, formatge, iogurt...): s’aconsella consumir entre 2-4 racions al dia. En adults preferentment semidesnatats o baixos en greix
- Fruits secs: s’aconsella consumir 5-7 racions a la setmana. Un bon moment és a l'esmorzar o al berenar
- Oli: s’aconsella consumir 3-6 racions al dia, preferiblement d’oliva
- Aigua: és aconsellable mantenir un bon estat d’hidratació i consumir entre 1.5- 2 litres al dia, preferiblement fora dels àpats perquè si hi ha massa líquid a l’estómac es dificulta la digestió. Si l’aigua resulta massa “insípida” també es pot consumir en forma d’infusions. Evitar els refrescos i begudes gasoses
- És aconsellable moderar el consum de cafè i de begudes excitants
- És aconsellable limitar el consum de sucres senzills: sucre de taula, melmelades, pastisseria industrial...
- És aconsellable moderar el consum d’embotits
- Prioritzeu el consum de peix enfront de la carn
- Incorporar espècies i herbes aromàtiques per realçar el gust dels plats (orenga, comí, alfàbrega, pebre, llorer, curri, all, julivert, menta, safrà...)
- Utilitzeu formes de cocció que incorporin poc greix i que potenciïn el gust propi dels aliments (papillota, forn, grill, planxa, vapor, saltats, estofats). Evitar els arrebossats, els fregits i l’excés de salses
- Com a complement de la dieta és molt recomanable practicar exercici físic adequat de forma regular
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada