MOTIUS X DONAR LA TALLA. Bloc amb consells sobre alimentació sana, hàbits de vida saludables i promoció de l'autoestima.

dimarts, 20 de maig del 2014

Conceptes bàsics d'una dieta equilibrada (II): grups d'aliments i racions recomanades

Els aliments se solen agrupar en diferents categories segons el nutrient o nutrients que ens aporten en major proporció o que d'alguna manera són més rellevants. Una forma fàcil i gràfica de representar-ho és a través de la roda o de la piràmide dels aliments.



En la roda de l'alimentació, els aliments que ocupen un espai més gran són els que més s'han de consumir, i els que ocupen un espai més petit són els que s'haurien de consumir en menor quantitat. D'igual manera, els aliments que es troben a la base de la piràmide són els que s'han de consumir en major quantitat, i els de la part superior els que s'han de consumir de forma esporàdica o ocasional com és el cas dels refrescos ensucrats, els embotits, els gelats o els pastissos. A més, també és molt important beure aigua i realitzar exercici físic  deforma regular.



Seguidament veurem  quins són els nutrients principals que ens aporta cada grup d'aliments i les racions diàries o setmanals recomanades, les quals poden variar depenent de l'edat de la persona o d'altres factors com l'embaràs, la lactància o l'existència d'algun problema de salut concret, però les habituals en una persona sana adulta són les indicades en la taula.
Durant la setmana és recomanable anar variant el tipus d'aliments comsumits, encara que siguin molt sans, ja que cada aliment té uns nutrients determinats que potser no es troben en altres aliments. Fent una dieta variada doncs, ens assegurem que aportarem al nostre organisme tot el que necessita per funcionar adequadament.

Una dieta sana i equilibrada ha d'incloure diàriament aliments de tots els grups, en les quantitats adequades i repartides en 5 àpats (esmorzar, mig matí, dinar, berenar i sopar).




GRUP ALIMENTS
ALIMENTS

NUTRIENTS PRINCIPALS
RACIONS al DIA
FARINACIS O FÈCULES
Arròs, pasta, pa, patates, llegums, cereals, galetes
Hidrats de carboni complexos i fibra
4-5

PROTEÏNES
Peix, carn, ous, marisc
15-20% de proteïnes, ferro
2
VERDURES I HORTALISSES
Enciam, mongetes verdes, pastanaga, tomàquet, ceba, etc
Vitamines, minerals, fibra
3
FRUITES
Poma, plàtan, pera, taronja, síndria, etc
Vitamines, minerals, fibra
2
LACTIS I DERIVATS
Llet, formatge, iogurt, mató
Calci, fòsfor
2-3

GREIXOS

Oli, fruits secs, mantega, margarina, nata

Greix insaturat (àcids grassos omega)

3-5



















 OBSERVACIONS

  •  LLegums (llenties, cigrons, mongetes, soja): és recomanable consumir-ne 3-4 vegades a la setmana
  • És preferible consumir farinacis integrals ja que contenen més fibra i més nutrients
  • Ous: es recomana consumir entre 2-4 racions a la setmana
  • Greixos: la mantega, la margarina o la nata són aliments que es recomana consumir de forma moderada perquè contenen greixos poc saludables. El greix principal de la nostra dieta es aconsellable obtenir-lo de l'oli (preferiblement de l'oli d'oliva) i dels fruits secs com les avellanes, les ametlles  o les nous.


FONT:

  • Serra Majem, Lluís; Aranceta Batrina, Javier (2006): Nutrición y salud pública. Métodos, bases científicas y aplicaciones. Ed. Masson (Barcelona)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TROBA L'EQUILIBRI

TROBA L'EQUILIBRI