Una dieta sana i equilibrada ha de ser variada i, per tant, ha d'incloure diàriament aliments de tots els grups (farinacis, glúcids, proteics, lípids, verdures i hortalisses, fruites i làctics) en les quantitats recomanades. Una alimentació inadequada, tan per excés com per defecte, és un dels factors que més influencia té en el desenvolupament de malalties.
La freqüència de consum i les racions recomanades al dia o a la setmana ja les vam esmentar en un post anterior. Tot seguit veurem què és exactament una ració i a quina quantitat o pes equival.
La freqüència de consum i les racions recomanades al dia o a la setmana ja les vam esmentar en un post anterior. Tot seguit veurem què és exactament una ració i a quina quantitat o pes equival.
RACIONS I EQUIVALÈNCIES
Una ració és la quantitat mitjana o porció d'un aliment que se sol consumir en un àpat ( una llesca, un got, un filet, una peça de fruita...)
ALIMENTS |
EQUIVALÈNCIES EN RACIONS |
|
PA (de barra)
|
2-3 llesques, 1 panet
|
40-60 g
|
PASTA I ARRÒS (en cru)
|
Plat normal
|
60-80g
|
LLEGUMS
|
Plat normal
|
80 g
|
CEREALS
|
Un bol
|
30-40 g
|
PATATES
|
1 patata mitjana
|
150-200 g
|
PEIX
|
4 sardines mitjanes, 1 filet de
llenguado, 1 rodanxa de salmó, 2-3 rodanxes petites de rap, 6-7 gambes
mitjanes
|
125-150 g
|
CARN
|
1 filet de carn, ¼ de pollastre, 1
botifarra mitjana
|
100-125 g
|
OUS
|
1-2 ous
|
50-65 g
|
VERDURES I HORTALISSES
|
1 plat
|
150-200 g
|
FRUITA
|
1 peça mitjana (poma, pera,
platan); 2-3 peces petites ( mandarina, kiwi, albercoc); 2 talls mitjans
(meló, pinya, síndria); 150 g (un bol petit) de cireres o de maduixes
|
|
LLET
|
1 got o tassa
|
200-250 ml
|
FORMATGE FRESC
|
1 porció individual
|
80-100 g
|
FORMATGE SEMI O CURAT
|
2-3 talls
|
40-60 g
|
FORMATGETS
|
2 porcions
|
|
IOGURT
|
2 unitats
|
250 g
|
OLI
|
1 cullerada sopera
|
10 ml
|
FRUITS SECS
|
1 grapat (el que cap en la mà);
20-30 ametlles o avellanes; 3-4 nous
|
20-30 g
|
EXEMPLE DE CÀLCUL DE 5 RACIONS DE FARINACIS O FÈCULES EN UN MENÚ
MENÚ:
- Esmorzar: 1 bol de llet amb cereals + poma
- Mig matí: iogurt + 3-4 nou
- Dinar: arròs amb verdures + orada al forn amb pebrot escalivat + 2 llesques de pa + 1 poma
- Berenar: 5-6 galetes María integrals + 2 mandarines
- Sopar: amanida variada amb tonyina + sopa de llenties + iogurt
En aquest menú, les 5 Racions de farinacis serien:
- Esmorzar: 1 bol de cereals (1 Ració)
- Dinar: 2 llesques de pa + un plat d'arròs (2 Racions)
- Berenar: 5-6 galetes tipus Maria (1 Ració)
- Sopar: un plat de llenties (1 Ració)
- Moreiras, Olga i altres (2011). Tablas de composición de alimentos. 15ª ed. Ed.Pirámide (Madrid)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada