MOTIUS X DONAR LA TALLA. Bloc amb consells sobre alimentació sana, hàbits de vida saludables i promoció de l'autoestima.

dilluns, 19 de maig del 2014

Què és una ració alimentària i a què equival

Una dieta sana i equilibrada ha de ser variada i, per tant, ha d'incloure diàriament aliments de tots els grups (farinacis, glúcids, proteics, lípids, verdures i hortalisses, fruites i làctics) en les quantitats recomanades.  Una alimentació inadequada, tan per excés com per defecte, és un dels factors que més influencia té en el desenvolupament de malalties.
La freqüència de consum i les racions recomanades al dia o a la setmana ja les vam esmentar en un post anterior. Tot seguit veurem què és exactament una ració i a quina quantitat o pes equival.


RACIONS I EQUIVALÈNCIES


Una ració és la quantitat mitjana o porció d'un aliment que se sol consumir en un àpat ( una llesca, un got, un filet, una peça de fruita...)



ALIMENTS

EQUIVALÈNCIES EN RACIONS
PA (de barra)
2-3 llesques, 1 panet
40-60 g
PASTA I ARRÒS (en cru)
Plat normal
60-80g
LLEGUMS
Plat normal
80 g
CEREALS
Un bol
30-40 g
PATATES
1 patata mitjana
150-200 g
PEIX
4 sardines mitjanes, 1 filet de llenguado, 1 rodanxa de salmó, 2-3 rodanxes petites de rap, 6-7 gambes mitjanes
125-150 g
CARN
1 filet de carn, ¼ de pollastre, 1 botifarra mitjana
100-125 g
OUS
1-2 ous
50-65 g
VERDURES I HORTALISSES
1 plat
150-200 g
FRUITA
1 peça mitjana (poma, pera, platan); 2-3 peces petites ( mandarina, kiwi, albercoc); 2 talls mitjans (meló, pinya, síndria); 150 g (un bol petit) de cireres o de maduixes
LLET
1 got o tassa
200-250 ml
FORMATGE FRESC
1 porció individual
80-100 g
FORMATGE SEMI O CURAT
2-3 talls
40-60 g
FORMATGETS
2 porcions
IOGURT
2 unitats
250 g
OLI
1 cullerada sopera
10 ml
FRUITS SECS
1 grapat (el que cap en la mà); 20-30 ametlles o avellanes; 3-4 nous
20-30 g



EXEMPLE DE CÀLCUL DE  5 RACIONS  DE FARINACIS O FÈCULES EN UN MENÚ


 MENÚ:
  • Esmorzar: 1 bol de llet amb cereals + poma
  • Mig matí: iogurt + 3-4 nou
  • Dinar: arròs amb verdures + orada al forn amb pebrot escalivat + 2 llesques de pa + 1 poma
  • Berenar: 5-6 galetes María integrals + 2 mandarines
  • Sopar: amanida variada amb tonyina + sopa de llenties + iogurt

En aquest menú, les 5 Racions de farinacis serien:
  • Esmorzar: 1 bol de cereals (1 Ració)
  • Dinar: 2 llesques de pa + un plat d'arròs (2 Racions)
  • Berenar: 5-6 galetes tipus Maria (1 Ració)
  • Sopar: un plat de llenties (1 Ració)


FONT:

  • Moreiras, Olga i altres (2011). Tablas de composición de alimentos. 15ª ed. Ed.Pirámide (Madrid)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TROBA L'EQUILIBRI

TROBA L'EQUILIBRI