MOTIUS X DONAR LA TALLA. Bloc amb consells sobre alimentació sana, hàbits de vida saludables i promoció de l'autoestima.

divendres, 6 de juny del 2014

Comença bé el dia i esmorza com cal!







L’esmorzar és un dels àpats més importants del dia i, malauradament, un dels que pitjor fem. Sovint anem amb presses al matí i sortim de casa sense esmorzar o havent menjat qualsevol cosa ràpida, com un cafè amb llet, o un croissant, una magdalena o similars. Si us preocupa la vostra salut cal canviar aquest mal hàbit, perquè repercuteix, i molt, en el rendiment físic i intel·lectual, i també en el desenvolupament de futures malalties relacionades amb l’alimentació com és el cas de l’obesitat, el sobrepès, la diabetis o la hipercolesterolèmia.
Esmorzar bé és una de les millors inversions que pots fer en la teva salut i benestar.


IMPORTÀNCIA DE L’ESMORZAR
  • L’energia que proporcionem al nostre organisme amb l’esmorzar és primordial perquè és la primera font d’energia externa que tenim des del sopar, és a dir, després d’estar en dejú com a mínim 10 hores, i per poder funcionar i rendir de forma eficient  el nostre cos necessita energia i nutrients
  • Esmorzar adequadament  abans de sortir de casa millora la concentració i el rendiment físic i intel·lectual
  • Si esmorzem bé evitarem sentir-nos cansats i irritables a mig matí
  • Esmorzar com cal contribueix a una adequada distribució energètica al llarg del dia i evita arribar amb molta gana a l’àpat del dinar o també “picar” entre hores
  • Si repartim adequadament els àpats al llarg del dia milloren els nivells de glucosa en la sang, i aquest fet redueix la probabilitat de desenvolupar obesitat o diabetis
  • En les etapes de creixement és especialment important subministrar energia i nutrients de forma regular al nostre organisme perquè es desenvolupi correctament
  • Saltar-se àpats o estar moltes hores sense menjar provoca alteracions en el metabolisme


COM HA DE SER UN ESMORZAR SALUDABLE?


 
  • L’esmorzar ha de proporcionar-nos entre un 20-25% de l’energia o calories totals que necessitem al dia
  • És molt recomanable repartir l’esmorzar en dos àpats, un abans de sortir de casa i un altre a mig matí. D’aquesta manera tindrem nivells més constant de glucosa a la sang i evitarem anar amb molta gana al dinar i ingerir massa quantitat de menjar. Si ingerim massa aliments en un mateix àpat l’organisme té més tendència a acumular-ho com a reserva en forma de greix
  • Un esmorzar bàsic saludable i equilibrat ha d’incloure:

        CEREALS + LÀCTICS + FRUITA
     
  • A més a més dels cereals, el lacti i la fruita, que són els grups d'aliments bàsics, s’hi poden incloure també FRUITS SECS, VEGETALS i aliments proteics com per exemple la tonyina o el pernil
  • Un esmorzar òptim ha de ser VARIAT al llarg de la setmana. Mengeu cada dia de la setmana pasta per dinar? Mengeu cada dia de la setmana arròs per sopar? Doncs de la mateixa manera que cal variar el dinar o el sopar, també cal variar  el que mengem per esmorzar. No és equilibrat menjar cada matí el mateix: una torrada de pa amb melmelada i un cafè, la mateixa fruita, el mateix lacti o el mateix cereal. Si volem proporcionar al nostre organisme la quantitat més gran de nutrients perquè funcioni correctament cal anar canviant el tipus d’aliments que mengem. Amb una mica d’imaginació i voluntat es pot personalitzar l’esmorzar segons preferències, gustos i necessitats particulars. No costa tant i notareu un gran canvi.
En un proper post us donarem algunes idees perquè personalitzeu els vostres esmorzars





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

TROBA L'EQUILIBRI

TROBA L'EQUILIBRI